August 01, 2023

FERIETIPS: Isbrevandring i Norge

Av Manuskript Forlag
FERIETIPS: Isbrevandring i Norge

Har du noengang tenkt tanken på å begi deg ut på eventyret våre flotte norske isbreer byr på? Tenk å kunne forsvinne inn i en annen og helt magisk verden, rett her i hjemlandet. Vi omgir oss med kraftfulle steder vi tar for gitt og knapt ofrer en tanke. Likefullt står de der, sprengfulle av opplevelser, skjønnhet og en ro man ikke kan kjøpe for penger. Kanskje det er den sommeren i år? Sommeren du tar steget inn i isens magiske rike? I boken Spor i is får du tipsene du trenger!

 

Norge er kjent for sine vakre fjellandskap og har mange isbreer spredt over hele landet. Noen av de mest kjente isbreene i Norge inkluderer Jostedalsbreen, Hardangerjøkulen, Folgefonna og Svartisen. Disse isbreene tiltrekker seg turister fra hele verden på grunn av sin naturlige skjønnhet og muligheter for friluftsaktiviteter som brevandring og isklatring. Det er imidlertid viktig å merke seg at isbreene kan være farlige, og det anbefales å ha riktig utstyr og erfaring før man begir seg ut på eventyr på isen.

Da er det bra å kunne hente kunnskap fra bre-eksperter. Thorbjørn Kaland er en slik ekspert. Han er geolog med isbreer som spesialitet. Han er også brefører og instruktør for Den Norske Turistforening, og er en aktiv formidler av turglede og naturvitenskap.

 

Her finner du noen utdrag om norske isbreene slik de beskrives i Thorbjørn Kaland's bok Spor i is, som man bør skaffe seg om man planlegger sommerens mest magiske eventyr. I boken finner du alt du trenger å vite om istider, isbreer, vårt landskap og klima.

 
 
 

Folgefonna

Denne isbreen i Hardanger ble en populær turistattraksjon fra slutten av 1800-tallet da landet skulle oppdages. Folgefonna er Norges sydligste isbre. Om sommeren er den delt i tre brekuler - søndre, midtre og nordre brekule. Den snødekte Nordre brekulen er populær for sommerskiturer. Breen utgjør det fysiske hinderet mellom ytre og indre Hardanger, der den ligger på Folgefonnhalvøya. Sørfjorden skiller den fra Hardangervidda. Iskappene på Folgefonna dekker et areal på 190 km2. Iskappene er målt til 600 meter på det tykkeste. De eldste målte islagene er 2000 år gamle.

Flatbreen

Hardangerjøkulen

Dette er den eneste norske isbreen som har vært lokasjon for en Hollywood-film. I den første "Star-Wars"-filmen måtte George Lucas ta filmteamet med til Hardangerjøkulen for å finne den ideelle lokasjonen som illuderte naturen på en fremmed planet i et annet solsystem. Dette var før animasjonseffektens tid. Den andre breen i Hordaland har en klassiske jøkulform, en kulerund overflate over et rundt fjell. Breens høyeste punkt er 1860 moh. Jøkulen velter seg ut mot alle himmelretninger. Den mest kjente og iøynefallende bretungen er Blåisen. Når den om sommeren ligger snøbar, stråler den med sine blåfarger ned mot Finse, der turvandrere og reisende på Bergensbanen stadig fascineres av breens magi.

 

Jostedalsbreen

Landets største isbre binder og skiller Sogn, Sunnfjord og Nordfjord. I utgangspunktet er brekappen et besværlig og for mange uoverstigelig hinder. Bretungene som renner ned i dalene, er farlige å entre ukyndige, samtidig som de mange sprekkene gjør det meget tidkrevende å forsere dem. Breens lengde fra nordøst til sørvest er 60 kilometer. Brekulens høyere varierer mellom 1650 moh. i sør og 1850 moh. i nord. I 1972 havarerte et fly på Bøyarbreen. Piloten omkom, men flyet ble liggende etter at havarikommisjonen hadde undersøkt braket. Etter en vinter begynte flyet å forsvinne ned i isen. Vraket fulgte isens bevegelser ned i dalen. I 2021 kom vrakrestene til syne nede i dalen.

 
Brekanten ved Fonnabu

 

Vakkert og majestetisk!

Det vakreste med isbreer er deres majestetiske og imponerende natur. Her er noen grunner til hvorfor isbreer kan oppleves som vakre:

  1. Skjønnhet i landskapet: Isbreer skaper dramatiske og naturskjønne landskap. De kan strekke seg over enorme områder og inneholde isformasjoner som isbrebuer, spisse topper og isfjell. Disse karakteristiske formasjonene gir et fantastisk syn og tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

  2. Fargespekter: Isbreer kan vise frem en rekke vakre farger. Fra det dype blå til det klare hvite og til og med hint av turkis, skaper isbreer en visuell fest for øynene. Fargene kommer fra det komprimerte isen og refleksjonen av sollys, og de kan endre seg avhengig av tidspunktet på dagen og værforholdene.

  3. Rolig og avslappende atmosfære: Når du er nær en isbre, kan du oppleve en unik rolig atmosfære. Den dype stillheten og den kjølige luften som blåser fra isen, kan gi en følelse av fred og harmoni. Det kan være en perfekt kontrast til den travleheten og støyen i det moderne livet.

  4. Vannressurser: Isbreer er også viktige fordi de er en betydelig kilde til ferskvann. Når isen smelter, forsyner den elver og innsjøer med vann, og gir dermed vannressurser til både mennesker og dyreliv. Denne økologiske funksjonen gjør isbreer vakre ikke bare visuelt, men også for deres bidrag til det naturlige økosystemet.

  5. Historisk betydning: Isbreer har en rik historie og kan gi oss verdifull informasjon om klimaendringer og fortiden. Gjennom studier av iskjerner kan forskere avdekke informasjon om atmosfærens sammensetning og temperaturer fra fortiden. Isbreer fungerer som en slags tidskapsel og hjelper oss med å forstå endringer i klimaet over lang tid.

Merk at det er viktig å være oppmerksom på at isbreene over hele verden er sterkt påvirket av klimaendringer og smelter i en bekymringsfull hastighet. Derfor er det også viktig å verdsette og beskytte isbreer for deres økosystemer og de unike egenskapene de har.

 
 

Isbreene i Norge

Vi lever i et rikt land med så mange muligheter for spektakulære naturopplevelser. Her er en oversikt fra boken Spor i is over de 25 største isbreene i Norge. I boken kan du dykke inn i kunnskapen, finne dine favoritter og la deg begeistre av fortellingen om hvordan landskapet rundt deg ble skapt. Boken forteller om isbreens krefter, dens magi og sårbarhet. Isen avslører klimaendringer og menneskets innvandring. Isbreen er en sentral del av Norges identitet. Den har begeistret turfolk i generasjoner, gitt oss mektige tinder og en makeløs skjærgård. Bli med inn i isens magiske rike!.

 

Kjøp Spor i is her

 
 <a href="YOUR_BUTTO kjøpe denne boken</a>
 
 

Skriv en kommentar